Het is zover, je wil die barefootschoenen wel eens gaan proberen. Je hebt besloten de rit naar Arnhem te gaan maken en je onder te dompelen in de wereld van de barefootschoenen. Omdat het nog wel eens druk kan zijn in de winkel en uitvoerige begeleiding in die gevallen soms niet haalbaar is, kan een beetje voorbereiding op het winkelbezoek je zoektocht wat vereenvoudigen. Maar hoe bereid je je voor? Wanneer kom je? En hoe lang trek je er voor uit? In deze blog helpen we je een beetje op weg.
Wat zijn barefootschoenen? Een beetje basiskennis helpt
De kans is klein dat je per toeval bij ons en bij barefootschoenen terecht bent gekomen. Waarschijnlijk heb je iemand erover gehoord, heb je het bij iemand gezien, heeft iemand het je aangeraden of ben je zelf op zoek gegaan naar een alternatief voor reguliere schoenen. Je weet er dus waarschijnlijk al wel íets van af. Om het nog even kort samen te vatten voor je, barefootschoenen kenmerken zich door:
- de zero drop zolen. Dat wil zeggen: helemaal platte zolen. Ook al hebben reguliere schoenen geen losse, zichtbare hak, vaak is de hiel van de schoen toch wat verhoogd. Het accentueert de lijnen van het lichaam, maar zorgt ook voor een onnatuurlijke stand van het lichaam. Met een hielverhoging, hoe minimaal ook, wordt je namelijk een beetje uit de natuurlijke balans gebracht. Dit compenseert je lichaam met een ander lichaamsdeel (knieën/rug/heupen), zodat je toch weer in balans komt te staan. Schoenen met zero drop maken een natuurlijke stand mogelijk, want je staat helemaal plat zoals op blote voeten. Deze neutrale positie stimuleert je lichaam om zich op een natuurlijke manier te bewegen, zoals het van nature de bedoeling is.
- de afwezigheid van steun in de zolen. Naast de zero drop zit er namelijk ook geen andere verhoging of verdikking in de zolen (zoals bijvoorbeeld bij reguliere schoenen vaak in de voetboog). De schoenen bieden je dus geen steun. Het idee hierachter is dat je je voeten weer dermate kan versterken dat je voeten je zonder externe steun kunnen dragen. Het kan voetklachten, die veroorzaakt worden door te slappe of rigide voeten, aanzienlijk verminderen of voorkomen.
- dunnere en flexibelere zolen. Dit benadert het blotevoetengevoel en stimuleert je om op een natuurlijke(re) manier te lopen: met kleinere, kortere passen en een landing meer in het midden van de hiel in plaats van een harde hiellanding. Dit kan uiteindelijk resulteren in een beter looppatroon en een natuurlijkere houding. Ook ontvang je hierdoor meer informatie van de ondergrond en worden je zenuwuiteinden geprikkeld. Het leidt tot een meer geaard gevoel en een betere aanpassing aan de ondergrond.
- de wijde toebox; een neus waarin alle tenen de ruimte hebben. De tenen worden in een wijde toebox dus niet bekneld, waardoor de functionaliteit van je tenen weer toeneemt en ze je weer extra steun kunnen bieden tijdens het lopen. Je zult dus geen barefootschoenen vinden met een spits en symmetrisch toelopende neus. Even wennen, maar wel veel beter voor je voeten.
- het lichte gewicht. De meeste barefootschoenen wegen vaak minder dan reguliere schoenen en hangen dus minder zwaar aan je benen. Ook dit bevordert een natuurlijker looppatroon.
Lees hier verder als je meer wilt weten over de filosofie achter barefootschoenen.
Hoe maak je de overstap?
Begin je voor het eerst met barefootschoenen? Wat leuk en dapper dat je je openstelt voor een nieuwe ervaring. Want voor sommigen kan de overstap best spannend zijn.
Goed om je te realiseren, is dat de aanpak van de overstap per persoon kan verschillen. Sommigen zijn gewend veel op blote voeten te lopen en hebben geen voetklachten. Lucky you, de overstap zal in dit geval waarschijnlijk soepeler verlopen. Maar voor degene die last heeft van voetklachten en niet makkelijk op blote voeten loopt, zal de overstap mogelijk wat meer voeten in de aarde hebben. Je lichaam (voet- en beenspieren en pezen) heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan een ander looppatroon. Spieren moeten wat sterker worden en pezen wat flexibeler. Dit kan tijd kosten. We raden dan ook aan om het rustig op te bouwen. Begin met een kwartiertje (binnen of buiten) lopen en bouw dit langzaam uit. Maar bovenal: luister goed naar je lichaam. Heb je vermoeide voeten of benen na het dragen van je barefootschoenen, draag ze dan even een dagje niet of wat minder lang.
Bij voetklachten kan het ook raadzaam zijn je voeten te trainen, een voetentraining te volgen, of begeleiding van een voetentrainer te krijgen. Meer informatie hierover vind je op onze website.
Bedenk wat voor schoenen je zoekt en waar je ze voor wilt gebruiken
Voordat je naar de winkel komt, is het handig om alvast te bedenken wat voor soort schoenen je zoekt. Zoek je schoenen voor alledag of voor naar je werk? Wil je wandelschoenen met grof profiel of wil je erop kunnen hardlopen? Wil je dat ze een waterdicht membraan hebben, of liever schoenen die iets meer ademend zijn? Bedenk dat er maar weinig schoenen zijn waarmee je álles kan en je dus een keuze zal moeten maken. Helder hebben wat voor soort schoenen je zoekt, en in welke omstandigheden en op welke ondergronden je ze wilt kunnen dragen, zorgt voor een goede voorselectie. Dit kan je zoektocht in de winkel wat versimpelen.
Vind je het lastig om dit helder te krijgen? Lees dan deze blog over ‘jouw eerste paar barefootschoenen’.
Kijk alvast op de website: maak een kleine voorselectie
Goed om je te realiseren, is dat we in de winkel veel schoenen van verschillende barefootmerken hebben. Bij een eerste winkelbezoek kan dit aanbod sommigen wat overvallen. Want waar begin je?
Hoewel het allemaal barefootschoenen zijn (volgens dezelfde eerdergenoemde principes) kunnen ze enorm verschillen in uiterlijk, pasvorm en functionaliteit. Om de keuze wat te beperken, raden we je aan om, voorafgaand aan je bezoek, alvast eens rond te neuzen op onze website. Welke modellen spreken je aan? Welke merken vind je mooi? Op onze website vind je handige categorieën en filters die het zoeken vereenvoudigen. Stel eventueel vast een lijstje op van je favoriete modellen. Deze voorselectie vormt een mooi startpunt voor het passen in de winkel. En van daaruit kunnen we in de winkel weer verder zoeken.
Plan je bezoek
Wil je graag wat uitgebreider advies of begeleiding tijdens het passen in de winkel? Dat begrijpen we goed en doen we ook graag. Het is in dit geval wel belangrijk om na te denken over de dag en het tijdstip waarop je komt.
Het kan namelijk op sommige momenten erg druk zijn in onze winkel. De populariteit van barefootschoenen neemt toe en daarmee ook de aanloop naar de winkel. In het weekend, op feestdagen of tijdens vakanties komen er veel mensen vanuit het hele land naar onze winkel om barefootschoenen te passen. Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee, maar heeft soms wel tot gevolg dat we klanten minder uitvoerig kunnen begeleiden tijdens deze drukke momenten. We willen namelijk zoveel mogelijk mensen helpen.
Tips bij het shoppen tijdens drukke momenten:
Check thuis alvast onze webshop en maakt een selectie van de schoenen die je zou willen passen.
Scan in de winkel de QR code van de schoenen die je wilt passen en laat de schoenen lekker in het schap staan. Zo kunnen andere geïnteresseerden er ook van genieten.
Stel je in op wat drukte. Hou je hier echt niet van, breng dan op een ander moment een bezoekje aan onze winkel.
Onze medewerkers zijn te herkennen aan een witte badge op hun shirt. Spreek ons vooral aan als je iets wilt passen. We doen ons best iedereen gelijke aandacht te geven.
Kom je graag op een rustiger moment, wil je graag wat uitgebreider advies of kom je met kinderen bij wie de voeten opgemeten moeten worden? Dan raden we je aan om je bezoek doordeweeks en buiten de vakanties en feestdagen te plannen. De kans is dan groter dat het wat rustiger is in onze winkel en we je beter kunnen voorzien van persoonlijk advies. Trek er ook voldoende tijd voor uit. Het zal geen uitzondering zijn als je voor je eerste bezoek minstens een uur nodig hebt om verschillende modellen, merken en maten te passen en met elkaar te kunnen vergelijken.
Tip: Op de maandagochtend bieden we van 11:00 tot 12:00 een 'informatie uur' aan in de winkel. Een ervaren medewerker vertelt hier over de ins en outs van barefootschoenen, hoe je de overstap maakt (ook bij voetklachten) en waar je op kan letten bij de aanschaf van barefootschoenen.
- mooie, brede basis voor je overstapt op schoenen;
- in kleine setting (max. 5 deelnemers);
- op maandag van 11:00 tot 12:00 (vóór openingstijd), dus in alle rust;
- gratis en op basis van reservering.
Het is natuurlijk ook altijd nog een optie om één of meerdere paren online te bestellen, en eventueel te retourneren wat niet goed zit. Online hebben we immers ook alle merken en modellen beschikbaar. Het retourneren van schoenen kan ook in de winkel. Meer informatie over retourneren vind je hier.
Wat neem je mee/ trek je aan?
Draag je graag (bepaalde) sokken in je schoenen? Wil je je toekomstige schoenen gaan dragen met je favoriete wandelsokken? Of wil je dat de schoenen ook mooi bij je lievelingsbroek zullen staan? Neem deze dan gerust mee naar de winkel. We hebben een ruim toilet in de winkel waar je je rustig kan omkleden.
En dan is het zover
Eindelijk ga je de reis maken en waag je je aan (nieuwe) barefootschoenen. Met bovenstaande tips heb je je goed kunnen voorbereiden op het winkelbezoek en kom je een beetje ‘beslagen ten ijs’. En natuurlijk helpen we je in de winkel graag verder.
Naar huis met de juiste schoenen
In de winkel proberen we je zo goed mogelijk te begeleiden in je zoektocht naar de juiste schoenen. We denken graag mee over geschikte modellen, de juiste maat en het beste merk voor jouw voeten. Maar de uiteindelijke keuze maak je natuurlijk zelf, want het gaat over jouw gevoel en over jouw voeten. Zitten ze echt lekker, is het echt wat je zoekt, is het werkelijk de juiste maat? Probeer tijdens het passen ook zelf een goede inschatting te maken. Een paar handige tips:
- de schoenen moeten nergens knellen (ook niet bij de kleine teentjes);
- als ze niet meteen lekker zitten, raden we af ze te kopen. 'Ik moet ze nog inlopen', is wat we vaak horen. Maar of ze na het inlopen wél lekker zullen zitten, is maar een gok. En tot die tijd loop je op schoenen die niet lekker zitten. Bovendien lopen niet alle schoenen uit. Niet doen dus;
- ons advies is om een duimbreedte (tussen de 0,7 en 1,5 cm) aan ruimte over te hebben tussen je langste teen en de voorkant van je schoen. Heb je minder ruimte? Kies dan liever voor een grotere maat;
- word je blij van de schoenen en heb je rekening gehouden met bovenstaande tips? Gefeliciteerd, je hebt de juiste schoenen gevonden!
Mochten er nog vragen onbeantwoord zijn, check dan vooral ook onze FAQ. Heb je dan alsnog vragen? Mail ons gerust!
Tot snel in onze winkel!
Klik hier voor de openingstijden en adresgegevens.