• Lorem ipsum

Zijn steunzolen nog nodig?

Steunzolen bij voetklachten

Steunzolen zijn bij gezonde en sterke voeten niet nodig. Ze worden vaak voorgeschreven bij voetklachten maar het is een passieve oplossing. De voet wordt ontlast door de steunzool waardoor er geen pijn meer is, maar de voet wordt niet sterker gemaakt. Je voet wordt langzaamaan juist zwakker, en dus ook afhankelijk van de steunzool.

Voetentraining 

Bij veel voetklachten helpt voetentraining ook, zoals bij voorvoet-, peesplaat, achillespees, binnenste voetboog en beginnende grote teen klachten. Bij een Morton's Neurom (verdikte beknelde zenuw), ernstige grote teen klachten, sterk verdund fatpad en voorvoetklachten of chronische enkel in stabiliteit is vaak een combi van zolentherapie en voetentraining aan te raden.

In overleg met de voetentherapeut kan een steunzool ook tijdelijk zijn. Soms is het nodig om de voet eerst pijnvrij te krijgen, voordat er getraind kan worden. De steunzool wordt dan tijdelijk ingezet en weer afgebouwd. 

Waarom steunzolen voor 2 voeten 

Steunzolentherapie betekent vaak dat je voor beide voeten een zooltje krijgt aangemeten. Maar waarom geef je een voet ondersteuning die geen klachten heeft? Of waarom een hele voet ondersteunen als je alleen pijn aan de voorvoet hebt? In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om voor beide voeten hele zolen aan te laten meten. Soms kan een los element, zoals een steuntje onder de voorvoet of een opvulling in de binnenste voetboog onder de inlegzool van de schoen, al voldoende zijn. Zo wordt alleen daar ondersteund waar het direct nodig is. Hopelijk tijdelijk, in combinatie met voetentraining.

Steunzolen tijdens sporten

Sommige belastingen zijn zo groot voor de voet, zoals bij sommige sporten, dat de voet in het dagelijks leven prima zonder een steunzool kan. Er is dan alleen maar voor het sporten een steunzool nodig. Uiteraard in combinatie met voetentraining en minimalistische schoenen in het dagelijks leven.

Steunzolen en stevige (stugge) schoenen  

Vaak worden steunzolen geadviseerd in combinatie met stevige (stugge) schoenen. Dit is lang niet altijd nodig. In Finland heeft men bijvoorbeeld al veel ervaring met minimalistische zooltjes in minimalistische schoenen. De voet moet zoveel mogelijk flexibel kunnen blijven functioneren en alleen daar waar echt nodig een (lichte) ondersteuning.

Minder afhankelijk worden van steunzolen 

Heb je al steunzolen maar wil je er minder of niet meer van afhankelijk zijn? Dan kan je het zolen-gebruik langzaam afbouwen, vaak in combinatie met voetentraining en het steeds meer dragen van minimalistische schoenen. Wij raden aan dit in overleg met een voetentherapeut te doen. Klik hier voor een overzicht van therapeuten.