• Lorem ipsum

Zo kies je jouw eerste paar barefootschoenen

26 Nov 2022
door Merijntje Betzema

Zo kies je jouw eerste paar barefootschoenen

De glazen deur draait open. Een grote winkel, ruim ingericht, straalt je tegemoet. Je bent eraan toe; je hebt er van alles over gelezen of gehoord en vandaag ga je de stap wagen… jij wil graag barefootschoenen gaan dragen. Maar met welk paar schoenen begin je?

Dit overkwam Merijntje, zo’n vier jaar geleden. Na jarenlang de strijd aan te zijn gegaan met voetklachten, leek de oplossing ineens heel dichtbij: overstappen op barefootschoenen. Hoe pakte ze de keuze voor haar eerste paar slim aan?

Lees het ervaringsverhaal van schrijvende ontwerper en imago-adviseur Merijntje, mét tips en foto’s van Esther (mede-eigenaar Barefoot & More) en Merijntje zelf.

Opzoek naar barefootschoenen die overal bij passen

Mijn kast puilde uit van de schoenen; een deel was gekocht vanuit de overtuiging dat ze goed voor mijn voeten waren, een deel vanwege de schoonheid van de schoen. En ik bleef schoenen kopen in de hoop eindelijk de ideale pijnloze schoen te vinden…, dus de verzameling bleef groeien. Bij elke outfit had ik wel een geschikt paar, in alle kleuren van de regenboog maar de pijn in mijn voeten bleef.

 

“Tot het moment dat ik die ene briljante vriendin tegenkwam die op Leguano’s liep.”

Tot dat moment dat ik die ene briljante vriendin tegenkwam die op Leguano’s liep. Ze vertelde me haar ervaringen met barefootschoenen. Ik ging op onderzoek uit en besloot dat dit type schoenen gezond zou zijn voor mijn pijnlijke voeten. Maar bij elke outfit een paar nieuwe schoenen aanschaffen was op dat moment een brug te ver. De handigste vraag die ik mezelf stelde was: hoe zorg ik ervoor dat mijn eerste paar barefootschoenen overal bij past?

Alsof het pantoffeltjes zijn!

Bij barefootschoenen is de belangrijkste graadmeter een antwoord op de vraag: hoe zit en loopt de schoen? Opmerkingen als “deze schoenen lopen nog wel uit” of “ach joh, dat het daar een beetje klemt, dat went wel” zijn een no-go. Nee, de bedoeling is dat al je schoenen straks aanvoelen als fijne schoenen waarop je lekker loopt, alsof het pantoffeltjes zijn.

Vincent (mede-eigenaar van Barefoot & More) zei me, tijdens mijn eerste bezoek aan de winkel: “Kijk eerst maar eens wat je mooi vindt, dan ga je daarna passen. Als je de schoenen niet mooi vindt, ga je ze toch niet dragen.”

Kortom: je nieuwe barefootschoenen hoeven niet alleen lekker te zitten en lopen maar ze mogen ook mooi zijn!

Drie tips om je te helpen de juiste schoen te vinden

 Tip 1: bepaal je stijl op basis van je (werk)week

Kijk naar je collectie schoenen. Welke schoenen draag jij het meest en waarom?
Welke stijl typeert de meest gedragen schoenen? Wat is het meest nodig voor je werk of maakt dat niks uit?

• je bent een creatief mens en draagt altijd opvallende gympen in allerlei bijzondere kleuren, elke kleur past bij een outfit – jij kunt gaan kijken naar de sportieve barefootschoenen die er in veel kleuren zijn.
• je hebt een representatieve baan, je schoenen zijn praktisch maar gekleed – jij hebt een stel nette niet al te opvallende casual schoenen nodig.
• je hebt een representatieve functie en draagt hakken – jij hebt een stel nette schoenen nodig die tegelijkertijd vrouwelijk zijn. Hakken ga je niet vinden bij de barefootwinkel, zoek de vrouwelijke look in de verfijning van het materiaal en de vorm.

• je bent veel buiten en je schoenen worden snel vies – kijk naar de selectie wandelschoenen, die zijn makkelijk schoon te houden, zijn soms waterafstotend en kunnen tegen een stootje.
• het maakt niets uit, jij kunt alles dragen waarin je zin hebt – dat is makkelijk, jij kunt het beste gaan kijken naar waar je blij van wordt.

Tip 2: bepaal je kleur

Kijk opnieuw naar je huidige collectie schoenen en naar je garderobe. Welke kleuren zijn dominant en passen die inderdaad vrijwel overal bij of valt dat een beetje tegen? Ik deel een paar kleurtips waarmee je een handige keuzes maakt:

• zwart is altijd goed, zeggen ze. Ja, mits dat nu ook het geval is.
Draag jij juist niet veel zwart? Dan is zwart vrij hard bij de andere kleuren kleding. Denk dan aan neutrale kleuren als bruin, cognac, crème of wit.

• hou jij van heldere, frisse kleuren in je kleding? Kijk eens wat witte schoenen voor je doen.
• hou jij van veel verschillende gekleurde schoenen en heb je voor elke outfit een bijpassende kleur schoen? Als je start met de overstap op barefootschoenen begin je meestal met één paar. Kijk voordat je jouw keuze maakt eens naar de kleding die je het meeste draagt en de schoenen die je het meeste draagt:
• Welke kleur komt het meest terug? Is dat blauw, rood, roze…? Kies een van die kleuren als uitgangspunt.

• Kijk ook in je kast naar riemen, panty’s en sieraden. Is er een opvallende accentkleur die steeds terugkomt? Kies een van die kleuren als uitgangspunt. Laat de kleur van je schoenen terugkomen in je accessoires.
• Reserveer ondertussen wat budget voor nieuwe aankopen als blijkt dat je hele dagen op barefootschoenen wilt lopen.

Tip 3: trek de juiste kleding aan als je schoenen gaat passen

De kleding die je draagt als je schoenen gaat passen, heeft veel invloed op je keuze. Draag je dus iets wat je normaalgesproken niet vaak draagt, dan is het effect van de schoenen bij je andere kleding niet optimaal. Kies een outfit die je vaak draagt.

• Draag jij doordeweeks een pantalon? Trek die aan. Het effect van de schoenen bij je outfit is namelijk totaal anders dan bij jeans.
• Draag je altijd jeans? Doe dan jeans aan. Vergeet niet te kijken naar het model van je jeans. Flaredpipe, bootcut, skinny, helemaal wijd of cropped – het effect is net even anders. Wat draag jij het meeste? Waarin voel jij je het prettigste?
• Draag je altijd rokken en jurken met een panty of legging eronder? Trek dit ook aan.

• Wat je ook kunt doen: trek je moeilijkste kledingstuk aan! Als je schoenen daarbij passen, zit je met de rest van je kleding zeer waarschijnlijk ook goed . Ik deed dit met mijn culotte. Dat is een soort broekrok waarbij de schoenen veel uitmaken voor de look. Mijn eerste paar schoenen draag ik nog steeds overal bij.
• Of: neem een extra kledingstuk mee. Bij Barefoot & More in de winkel is een ruime wc waar je je om kunt kleden. Handig he!

Dè kans om jezelf te zijn

“Je bent je eigen lengte.”

Kom je er zelf niet uit omdat je geen idee hebt hoe je de barefootschoenen moet opnemen in je huidige kledingstijl, of weet je eigenlijk helemaal niet zo goed wat je stijl is? Doe als Esther en neem een imago-adviseur in de hand.

Als je mij daarvoor inschakelt hoor je me bijvoorbeeld niet bij alles roepen dat hakken zo mooi bij je outfit zullen staan omdat die je optisch langer en slanker maken… Het extra bijzondere effect wat ik zelf ook mocht ervaren toen ik overstapte op barefootschoenen: je bent je eigen lengte! Er is niks te camoufleren of te verbeteren. Je hebt de kans om jezelf te zijn. Dat is ongeacht je keuze voor het eerste paar barefootschoenen, misschien wel het allermooiste effect. Als je dit tot je door laat dringen, is geen enkele keuze de verkeerde.

 

Succes!

 

Liefs, Esther & Merijntje

 

Over Merijntje: Merijntje Betzema (1978), schrijvend ontwerper en imago-adviseur, woont in Arnhem, werkt nu in Zutphen en vanaf begin 2023 weer in Arnhem, auteur van het autobiografische boek Zee van ruimte, leven met autisme. Merijntjes drijfveer is een wereld creëren waarin ruimte is voor ieders kleur.