• Lorem ipsum

Noord-Brabant en België

Meer therapeuten vind je op de lijst van erkend voetentrainers op de website van voetentraining.nl.

Rob Donkers, MSc. Fysiotherapeut, manueeltherapeut en echografist, TILBURG

Na 18,5 jaar een algemene fysiotherapiepraktijk gerund te hebben, ben ik sinds september 2019 werkzaam in mijn praktijk De Gangmakerij in Tilburg. Hierin richt ik mij volledig op mijn specialisatie: het verhelpen van voetklachten en hardloopblessures. Zonder soepele en sterke voeten is een normaal looppatroon niet mogelijk, en ontstaan uiteindelijk blessures in de voeten, maar ook elders in het lichaam.

Met manueeltherapeutische mobilisaties maak ik de voetgewrichten soepel, en met oefeningen activeren we de lange en vooral korte voetspieren. Voor hardlopers heb ik tevens het MotionMetrix® 5D-systeem in huis, om in details het hardlooppatroon te analyseren.

Ik ben al sinds 2001 als docent verbonden aan de School voor Manuele Therapie Utrecht, met als specifiek aandachtsgebied de vorm en functie van de enkel en voet. Vanuit deze functie zorg ik dat mijn kennis over de wetenschap rond voetklachten altijd up-to-date is.

Tijdens mijn masterstudie heb ik zelf onderzoek verricht naar plantaire hielpijn ("hielspoor") en mobiliteitsmetingen aan de enkel- en voetgewrichten. Ik schrijf regelmatig artikelen op mijn eigen website over de wetenschappelijke ontwikkelingen rond het onderzoek naar onze voeten.

Zelf wandel en loop ik hard op barefoot / zero drop schoenen, en onderschrijf dus het belang van vrijheid voor onze voeten vanuit zowel mijn expertise als mijn persoonlijke ervaring.

Zie ook Rob's gastblog op onze site!

En de Gelderlander heeft een leuk artikel geschreven over Rob en het trainen van voetspieren. Klik hier om het te lezen op gelderlander.nl (login vereist) of klik hier om het artikel te downloaden als pdf.

www.degangmakerij.nl
[email protected]
tel: 013 203 2000


Anique Zufang, erkend voetentrainer, fysio-, Maitland-, McKenzie- en oedeemtherapeut, NISTELRODE

Mijn interesse voor voeten is aangewakkerd door lezingen van Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen van voetentraining.nl. Door mijn achtergrond als fysio-, Maitland-, McKenzie- en oedeemtherapeut werk ik al langer vanuit het denken in ketens. De opleiding tot Erkend Voetentrainer sluit daar naadloos op aan en completeert het. De voet krijgt nu eindelijk de aandacht die het verdient!

Lopen op barefootschoenen is daar onderdeel van. Op deze wijze wordt de voet weer in staat gesteld om alle gewrichten en spieren optimaal te voelen en gebruiken. Voor de rest van ons lichaam is al langer wetenschappelijk vastgesteld dat het oefenen van de diepe spieren belangrijk is om een stabiele basis te vormen in het dagelijkse leven. Waarom dit niet doortrekken naar de voeten? Op deze wijze worden we minder afhankelijk van externe steun zoals steunzolen en stevige schoenen.

Wie een actieve benadering zoekt voor het werken aan klachten van voeten of keten is bij mij aan het juiste adres! Als cliënten bij mij in de praktijk komen, hebben ze eindelijk het gevoel dat hun voet wordt gehoord. Dankzij mijn zorgzame aandacht en begeleiding merken ze dat verbetering écht haalbaar is.

www.fysiochirodegroot.nl/
[email protected]
tel: 0413 22 97 60


Janneke de Jong, Oefentherapeut Mensendieck, Fysiotherapeut, Oedeemfysiotherapeut en Arbeidsfysiotherapeut, TILBURG

Na een zoektocht van jaren naar de specialisatie waar ik goed in ben en wat bij me past. Kwam ik uiteindelijk uit bij het lichaam als geheel met de voeten als basis. Ik heb nooit een deel van het lichaam los kunnen zien. Altijd ben ik verbanden aan het leggen met andere spieren, gewrichten en vooral de totale houding en beweging.

Sinds ruim 10 jaar ben ik bekend met barefootstyle schoenen en in eerste instantie deed ik die af als niet goed want ik had anders geleerd. Tot ik er meer over na ging denken en zelf de effecten van gezonde voeten ging merken. Gaande weg de kennis steeds meer gaan toepassen in mijn werk.

Ongeacht met welke klacht je komt, ik bekijk de gehele houding en beweging en vanaf de voeten omhoog. Ik begeleid je bij lichaamsbeweging zonder prestatiedruk, met een gezonde basis en in combinatie met de natuur. In de natuur zijn alle nodige texturen en obstakels aanwezig om mee te werken aan soepele en sterke voeten. En daarmee een soepel en sterk lijf.

www.basisinbeweging.nl
[email protected]
tel: 06 41373006


Irma Kolen-van Laarhoven, Fysiotherapeut, Master Manuele Therapeut en McKenzietherapeut, UDENHOUT

Aan de hand van lezingen van Margriet Wijma en Yvonne Bontekoning heb ik me verdiept in het oefenen van de voetspieren. Bij rug- en nekklachten werk ik vaak met spierversterking van de intrinsieke musculatuur met erg goede resultaten. Het toepassen van de theorie bij de coretraining is toepasbaar op de voet (en de hand). Deze principes integreer ik in toenemende mate in de praktijk. Ik zie goede vooruitgangen en ben helemaal enthousiast geraakt.

Intussen is de samenwerking met podotherapeuten versterkt om ook oefentherapie aan te bieden en niet alleen zooltjes voor te schrijven. Zooltjes worden afgebouwd nadat middels oefentherapie de voet versterkt is (en de bogen hun veerkracht weer terugkrijgen). Patiënten zien zelf ook snel resultaat en daardoor wordt mijn enthousiasme steeds groter. Ik ben gestart om bij claudicatio patiënten hetzelfde toe te passen.

www.fysiotherapieudenhout.nl
[email protected]
tel: 013 5110097


Mina van Brunschot, Restorative Exercise™ Specialist, pilatestrainer en psoaskenner, ASTEN / AALST-WAALRE / NEERPELT (België)

​Mijn naam is Mina van Brunschot en ik ben Restorative Exercise™ Specialist, pilatestrainer en psoaskenner. Op mijn alignmentLAB leer je jezelf uitlijnen om je lichaam biomechanisch, op natuurlijke wijze te laten functioneren.

De systemen in het menselijk lichaam zijn afhankelijk van continu en gevarieerde beweging. Moderne leefgewoontes zoals chronisch stoelzitten en schoenen met een hak dragen beperken je bewegingsvrijheid enorm. Alsof je de hele dag in het gips zit! Sterke, soepele voeten kunnen zich aanpassen aan elk terrein en zijn een noodzakelijk fundament voor je lichaam.

De oefeningen van Restorative Exercise™ evalueren en corrigeren de bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten. De oefeningen zijn niet nieuw, maar de wijze waarop je ze uitvoert wel. Zodra je spieren weer op de natuurlijke rustlengte komen, kunnen je gewrichten zonder frictie bewegen, ben je sterker, leniger en behoud je je zelfredzaamheid.

Ik geef je ook psoasontspanningsoefeningen en zelfmassagetechnieken met zachte schuimrollen en balletjes. Je krijgt tips die je tijdens je dagelijkse bezigheden kan toepassen om verdere slijtage en klachten te voorkomen. Training is te volgen in Neerpelt, Asten, Aalst-Waalre, via downloads of skype.

www.alignmentlab.eu
[email protected]
tel NL: +31653207809
tel BE: +32476347792


Jos Graumans, Fysiotherapuet en Reflexologie, EINDHOVEN

​Gedurende de tijd dat ik nu werk in de particuliere praktijk en het verpleeghuis ben ik erachter gekomen dat sommige symptomen veroorzaakt worden vanuit de geest. Dit geldt natuurlijk niet voor alle klachten. Bij een gebroken pols met duidelijke oorzaak zal ik u uiteraard behandelen met behulp van fysiotherapie. Echter als u bijvoorbeeld kuitkrampen heeft en uit onderzoek is gebleken dat uw doorbloeding e.d. in orde zijn, kan het goed zijn dat u niet letterlijk, maar figuurlijk teveel op uw tenen loopt. Het is mijns inziens op dat moment erg belangrijk om dan niet alleen de symptomen te verminderen, maar er ook voor te zorgen dat de oorzaak gevonden wordt en deze uitgesloten kan worden. 

www.praktijkjosgraumans.nl
[email protected]
tel: 06 24549059
tel: 040 2931863


Jill Penton, Fysiotherapeut, EINDHOVEN

​Als fysiotherapeut opgeleid in de GDS spierketting filosofie heb ik een bijzondere invalshoek van waaruit ik klachten of problemen kan bekijken, interpreteren en behandelen.

Ik geloof dat veel chronische problemen tot stand komen, en blijven bestaan, door onwetendheid op meerdere vlakken. Tekort aan bruikbare kennis van het lichaam en het niet in staat zijn om te voelen wat er in het lichaam gebeurt spelen een grote rol. Mensen zijn vaak totaal onbewust van de bewegings- en spanningspatronen die hun klachten veroorzaken. Ze staan er machteloos tegenover.

Ik kan je helpen de gevoelslink te leggen tussen de manier waarop je je lichaam gebruikt en je klacht. Tijdens dit leerproces wordt de vicieuze cirkel: lichaamsgebruik-klacht doorbroken en je krijgt inzicht en middelen om jezelf te helpen. Door het lichaamsgevoel aan te spreken heb je een kans om te veranderen en te herstellen. Je staat minder machteloos ten opzichte van de klacht als je leert voelen hoe je deze kan beïnvloeden, als je leert deze te begrijpen.

www.het-bewoonde-lichaam.nl
[email protected]
tel: 06 17 343 292


Elise Roeling-Bruurs MSc, Bewegingswetenschapper en Fysiotherapeut, Erkend Voetentrainer, SON EN BREUGEL

Al bij de start van de opleiding tot Fysiotherapeut voelde ik me aangetrokken tot de voet, ons fundament, die de hele keten in beweging brengt. Tijdens de studie Bewegingswetenschappen heb ik me in het kader van mijn scriptie verder verdiept in de ganganalyse. Inmiddels heb ik ook de opleiding tot Erkend Voetentrainer afgerond en staan de voeten en de manier waarop we deze belasten centraal in mijn behandelingen.

www.fysiotherapievangerven.nl
[email protected]
tel: 0499 473895


Lonne Geudens en Annabelle Pont, (sport)podotherapeuten en Feet in Motion Experts. Son en Breugel & Tilburg

Wij kennen als podotherapeuten de voet als geen ander! Het is indrukwekkend hoe zo'n complex stukje meesterwerk samenwerkt. Hierdoor kunnen we wandelen, rennen en springen. Hoewel de voet nauwelijks is veranderd in de tijd, is de omgeving waarin we leven wel degelijk veranderd. We zijn onze voeten gaan inpakken in stijve, krappe schoenen. Dit heeft een enorme negatieve impact op de kracht en beweging van de voet. Daarnaast lopen we in ons dagelijks leven vooral op verharde ondergrond. Hierdoor moet de voet zich aanpassen aan de harde grond. Soms kan het zijn dat de voet een "bouwfoutje" heeft, wat vroeger (toen we nog vooral op onverharde grond liepen) geen probleem was, nú wel tot problemen kan leiden.

Wij streven in onze praktijk ernaar om de voet zo veel mogelijk vrij te laten bewegen. Uiteraard horen hier ook barefoot schoenen bij. Heb je het gevoel vast te lopen en niet verder te komen met opbouw met barefoot schoenen? Dan kan het best wel eens zijn dat jij een "bouwfoutje" hebt in de voet wat gecompenseerd moet worden, zodat je weer goed afwikkelt. Uiteraard begint het met een uitgebreid onderzoek naar kracht en beweeglijkheid van het lichaam, samen met biomechanisch onderzoek. Dus ben je op zoek naar een podotherapeut die het net even anders doet? Je bent van harte welkom in onze praktijk.

Impuls Podotherapie
www.impuls-podotherapie.nl
[email protected]
Tel; 085-0605450