• Lorem ipsum

Barefoot-sandalen, op bijna helemaal blote voeten

18 Mei 2023
door Merijntje Betzema en Esther Poelen

Merijntje (schrijvende ontwerper en imago-adviseur) deelt haar persoonlijke ervaring met barefootsandalen en geeft een aantal stijltips vanuit haar styling-achtergrond. Wie slim is laat zijn of haar voeten alvast wennen aan de sandalen. Zo heeft Merijntje haar eerste dag op de Soul Leather Leaf er al op zitten.

 

Merijntjes ervaring

Merijntje: Op het moment dat ik overstapte op barefootschoenen was het september. Najaar. Ik koos dichte witte veterschoenen. De tijd van sandalen lag al achter ons en ik maakte me nog niet zo heel erg druk over de keuze voor sandalen.

Toch, ergens in mijn achterhoofd was er wel een zorgelijk geluid: ik droeg al vanaf mijn 21e sandalen van een merk waarbij een stevig en duidelijk gevormd voetbed plus dikke stugge zool van onder andere kurk de belangrijkste kenmerken waren.

Ik had ze in alle kleuren van de regenboog en zonder hen, kon ik tot dat najaar de zomer niet door. Ik wist dat dit zou veranderen nu ik barefootschoenen ging dragen. Sterker nog…, mijn voetklachten werden waarschijnlijk onder andere veroorzaakt door die veel te stevige sandalen die zomers lang mijn life-safer waren geweest.

De zomer het jaar daarop was het zover. De eerste sandalen stroomden de winkel binnen. Ik zag sandalen die enkel uit zooltje en een paar touwtjes bestonden. Erg mooi vond ik deze ook al liep ik nu al een hele tijd op barefootschoenen, die sandalen waren nog niet geschikt voor mijn voeten.

 

Hoe minder schoen, hoe beter

Hoe minder schoen, hoe natuurlijker de voet kan bewegen maar toch luistert juist die minimalistische sandaal nauw. Zo zie je bij Barefoot & More geen slippers. Een slipper moet door je voet meegesleept worden, en daarvoor moeten je tenen gaan “klauwen” – iets wat niet past bij de natuurlijke beweging van de voeten. Het is niet voor niks dat elke sandaal daarom ook houvast biedt aan de achterzijde, door middel van een bandje liefst ook op maat te maken naar de omvang van jouw voet.

 

Ook in de mode zag je nog niet zo lang geleden de trend om zo min mogelijk schoen te laten zien. Op de catwalk zag je zelfs regelmatig blote voeten of doorzichtige schoenen. De reden is heel simpel: optisch verkort een schoen je benen. Lange benen worden gezien als schoonheidsideaal. Trek schoenen aan in je huidskleur of met een minimum aan bandjes dan krijg je daar optisch langere benen van. Goeie bijkomstigheid dus van onze minimalistische sandalen!

 

Stijlen in sandalen

Heel kort door de bocht zie je twee groepen barefootsandalen: functionele en modische. Gelukkig zijn ze allemaal gemaakt om goed in te kunnen bewegen. Dus de term modisch betekent niet: alleen maar voor de mooi.

 

  1. Modische sandalen

 

De leren en kurken sandalen van Tikki en BeLenka zijn in een grote range aan kleuren te verkrijgen. Ook dit jaar zijn dit weer onze bestsellers. Dus wees er snel bij! De look van deze sandalen is elegant en gekleed. Andere modische sandalen zijn de Leguano’s, Groundies, Vivobarefoot en Koel.

Als je een neutrale kleur kiest zoals bruin, zwart of beige kun je er ontelbaar veel combinaties mee maken. Bij deze sandalen hoef je er ook niet over na te denken of ze passen bij je jurk of rok.

Als je wat meer op wilt vallen met je sandaal, kies dan eens voor een metallic look: je zult verrast zijn over de combinaties die je daarmee kunt maken.

Kies je liever voor een mooie kleur? Kijk dan even welke kleuren er veel voorkomen in je kast en kies daar een kleur uit of kies juist een accentkleur zoals rood om je garderobe mee aan te vullen. Lak je teennagels rood, kies een rood riempje bij de outfit of pak eens een paar rode oorbellen uit de kast.

Ben je meer van de romantische looks of juist creatief? Dan zijn de sandalen met een dessin iets voor jou. Er zijn een aantal sandalen voorzien van dessins in verschillende kleuren. Kijk ook hier weer naar de kleuren in je garderobe: welke kleur komt terug en welke kan een boost gebruiken? Het is niet zo dat je altijd precies alles met elkaar hoeft te laten kloppen om toch een leuke combinatie te maken.

De meest klassieke look qua sandalen geeft de Opanka Sandal van Vivobarefoot. Dat komt omdat het leer wat glimt en de gehele sandaal heel rustig is ontworpen, zonder bijzondere stiksels. Maar bijvoorbeeld de Promenade of Summer van BeLenka hebben ook een bijzonder klassiek effect.

En ook voor mannen is de keuze enorm. Veelal wel iets sportievere looks. Zoek je iets minder sportief? Kijk dan eens bij de sandalen van Shamma of Bosky. Deze merken hebben ook minder sportieve opties.

  1. Functionele sandalen

 

De sandalen van merken als Shamma, Xero en Bosky zijn gemaakt om erop uit te gaan, buiten in de bossen, langs het strand, over drassige weggetjes met spannende trails. Maar je kunt ook deze sandalen prima casual dragen, net wat jij mooi vindt. De materialen van deze sandalen zijn meestal wat stoerder (stof, mat leer) en dit geeft het je outfit dan ook een wat sportievere look dan de modellen die we hierboven beschreven.

Shamma heeft een aantal verschillende opties, zowel qua zool(dikte) als bovenwerk. Qua stijl simpel en tijdloos, maar daardoor eigenlijk altijd en overal goed te gebruiken.

 

Xero heeft een aantal verschillende opties; met of zonder bandje tussen de tenen. Iets eleganter of juist meer outdoor gericht. Allemaal sandalen die ook goed tegen water kunnen, in tegenstelling tot leren sandalen.  

 

Bosky heeft zowel sandalen die wat meer op outdoor gericht zijn (maar ook zeker goed casual gedragen kunnen worden!) én wat meer elegante opties die meer gericht zijn op dagelijks gebruik. 

 

De kleuren van functionele sandalen lopen uiteen van eenvoudig basic zwart, bruin, naturel tot opvallende knalkleuren. Tip: kies eerst je sandaal voor je outdoor vakantie en past je outfits erop aan!

 

De zomer van Tiki

Merijntje: Ja, en toen kwam de Tiki Soul Leather Leaf! Mijn redding voor de zomer. Ondertussen heb ik er een paar of vijf verzameld door de jaren heen, in verschillende kleuren. Natuurlijk heb ik zwarte (ik ben dol op zwart) en blauwe om de basis goed te kunnen leggen. Die twee kleuren passen bij mijn halve garderobe. Maar de kleuren die ook verrassend goed combineren met alles in mijn kast zijn cognac en fire. Of er nog wat op mijn verlanglijstje staat voor deze zomer? O ja hoor, mij maak je altijd blij met een paar nieuwe schoenen. Offwhite, zilver of knalrode sandalen, dat zou een toffe aanvulling zijn. We gaan het zien!

Voor welke sandalen ga jij dit jaar en hoe combineer je ze? Laat het ons weten onder de post op Facebook of in je story op Instagram. Tag ons even, dan delen we je look. We kunnen elkaar altijd inspireren!

Tekst door: Merijntje Betzema (schrijvende ontwerper en imago-adviseur bij Merijntje aan de Rijn) en  Esther Poelen. Fotografie : Chrissie Sewalt Photography