• Lorem ipsum

Het is voor velen nauwelijks voor te stellen, maar het menselijk lichaam is prima in staat om te rennen zonder extra demping, correctie of ondersteuning van buitenaf. Al vanaf de vroegste beschaving wordt er over de hele wereld in wedstrijdverband hardgelopen. Daarnaast was hardlopen tot vrij recent (en in sommige delen van de wereld nog steeds) één van de belangrijkste manieren van verplaatsen. Iedereen kent natuurlijk wel de boodschappers die vele kilometers aflegden om belangrijk nieuws te brengen (denk aan het verhaal achter de moderne marathon). Hardlopen was voor velen deel van het dagelijks leven. Zo liepen er naast vrijwel elke paardenkoets vaak meerdere lopers, die dan ook nog eens doodleuk vooruit gestuurd werden om alvast een slaapplaats te regelen voor de adel in de koets. Veel verder daarvóór echter was hardlopen nog veel belangrijker; het was een noodzakelijke vaardigheid voor de mens als soort om te kunnen overleven. Door middel van endurance hunting kon de mens zichzelf voorzien van voedsel.

Born To Run

Maar waarom loopt iedereen dan op die dikke demping-schoenen?

Daar moet wel een goede reden voor zijn, zou u denken. Die is er echter niet. Het is een soort ‘dat-weet-toch-iedereen’ waarheid geworden, zonder dat er ooit nog aan getwijfeld wordt. Elke beginnende loper kent het advies wat u ongevraagd krijgt van de mensen om u heen: “Je moet wèl eerst langs een goede hardloopwinkel om je èchte hardloopschoenen aan te laten meten hoor!”. Goedbedoeld, ongetwijfeld, maar is het ook zo?

Het is belangrijk te realiseren dat de ‘moderne hardloopschoen’ pas zo’n 40 jaar bestaat. Tot die tijd liep men op wat nodig en voorhanden was; blootsvoets als het kon, met simpele, enigszins beschermende voetdracht als het nodig was. Dat varieerde van eenvoudige zelfgemaakte dunne sandalen, tot de eenvoudige gympies waarin we allemaal nog onze eerste gymlesjes gedaan hebben. Pas rond begin jaren ’70 begon Nike met het ontwikkelen van schoenen met extra functies, naar we aannemen met de beste bedoelingen. Feit is echter dat er nog nooit ook maar enig bewijs is geleverd dat de moderne hardloopschoen voordeel oplevert. Niet in het verminderen of voorkomen van blessures, maar ook niet wat betreft het verhogen van de prestaties. Hoe ongelooflijk dat het ook mag klinken, ondanks alle grote beloftes en mooie marketingtermen is er echt nog geen enkel serieus onderzoek geweest wat die claims onderschrijft. Ook geen onderzoek van de sportschoenfabrikanten zelf heeft nog kunnen aantonen dat al hun uitvindingen effectief helpen de schokken op te vangen. Wel zijn er een hoop wetenschappelijke onderzoeken die onderschrijven hoe hardloopblessures verminderen met barefoot hardlopen. Hier vindt u een aantal van deze onderzoeken.

Waarom is voorvoetlanding zoveel beter dan hiellanding?

De hiel heeft geen dempingsfunctie, maar een steunfunctie. De natuurlijke demping zit in onze voorvoet. Door de high-tech hardloopschoen lijken we pijnloos te kunnen landen op onze hiel. Echter wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het lichaam een hogere schokgolf ervaart op het skelet bij hiellanding op zachte kussentjes dan voorvoetlanding op blote voeten. Hiellanding zonder kussentjes is erg pijnlijk en voelt u meteen dat dit nooit de bedoeling kan zijn. De hiellanding vraagt ook nog eens een lichaamshouding waarbij het skelet en de spieren niet optimaal kunnen functioneren. Resultaat: regelmatig blessures in gewrichten en rug door verkeerde spanning op skelet en spieren.

Barefoot Running

Waarom dan Barefoot hardlopen?

De pasvorm van de moderne high-tech hardloopschoen dwingt de voet te landen op de hiel. Zelfs een geoefende voorvoetlander landt onbewust toch nog 69,8% van de tijd op zijn hiel (gebleken uit een recent onderzoek van de Amerikaanse Academie van orthopedische chirurgen). Trek uw hardloopschoenen uit en loop eens een paar meter op blote voeten. U gaat merken dat u vanzelf de demping in uw eigen voeten opzoekt om zacht te landen. Naarmate u vaker barefoot gaat hardlopen, zal u ervaren dat de voet zich veel vrijer gaat bewegen, omdat hij nergens geklemd zit. De flexibiliteit en veerkracht van de voet ontwikkelt zich en kan weer benut worden. Enkels, knieën, heupen en/of rug die niet gemaakt zijn om deze landing op te vangen, worden niet meer overbelast. Barefoot hardlopen biedt u de kans om lichter, sneller en blessurevrij te lopen.

De voeten zijn ontworpen om te lopen. Zoals Leonardo Da Vinci ooit schreef: "The human foot is a work of art and a masterpiece of engineering". Ook het boek "Born to Run" van Christopher McDougal geeft mooie inzichten over het hardlopen.

Een barefoot schoen geeft het gevoel van hardlopen op blote voeten, maar biedt toch de nodige bescherming tegen verwondingen aan de voetzool. Wilt u graag starten met barefoot hardlopen, moet u zeer goed onthouden dat het belangrijk is om langzaam op te bouwen en u het lichaam de tijd geeft om zich aan te passen aan een nieuwe loopstijl. Meer informatie is hier te vinden.

Wetenschappers over Barefoot hardlopen