• Lorem ipsum

Voor zowel barefoot wandelen als hardlopen zijn er een aantal belangrijke vuistregels die de overstap vergemakkelijken.

Dit is het belangrijkste: geef u lichaam de tijd om zich aan te passen aan een andere manier van lopen. Er worden spieren en pezen aangesproken die lang niet uitgenodigd zijn om actief mee te doen tijdens het wandelen of hardlopen. Ze hebben heerlijk kunnen "niksen" in die comfortable gedempte schoenen en zijn daardoor verzwakt. Wees geduldig en geef ze tijd om te wennen, aan te sterken en aan te passen aan de nieuwe natuurlijke manier van lopen. Voor het hardlopen geldt: Luister naar uw lichaam! Als u ergens pijn voelt tijdens het hardlopen, stop meteen en wandel verder. Maakt u de overgang te snel, krijgt u beslist last van de kuiten en voelen uw voeten beurs.

Wees niet verrast als u erachter komt dat de beginnende korte barefootsessies u meer spierpijn bezorgen dan de langere sessies die u wandelt/loopt op normale schoenen of hardloopschoenen. Zoals eerder vermeld gebruikt u spieren die voorheen niet aangesproken werden en nu plots geactiveerd worden.

Dit kan extra helpen om de functionaliteit van uw voeten te stimuleren:

  • Loop zo min mogelijk op schoenen met corrigerende zolen en voetenbedjes. Des te meer zullen uw voeten erachter komen wat ze allemaal kunnen en des te beter zullen ze zich gaan voelen.
  • Loop zoveel mogelijk op blote voeten in huis. Als dit te koud is, draag dan teensokken. Deze brengen u meer teenbesef waardoor de functie van de tenen beter voelbaar wordt tijdens het wandelen of hardlopen.
  • Doe dagelijks een paar voetoefeningen. Kijk hier voor een aantal oefeningen of kijk op Goedvoets.com (een website over de voet).
  • Durf eens op blote voeten te lopen in de natuur: op ondergronden als mos, kiezels, zand, water, houtsnippers, enz.

Regelmatig blootsvoets lopen op verschillende ondergronden heeft een gezonde werking op het hele lichaam: stimuleert de bloedsomloop, regelt de bloeddruk, is goed voor de coördinatie, verstevigt rugspieren en bevordert de darmwerking. Een perfecte plaats om dit uit te proberen is het blotevoetenpark in Brunssum. Het zal u verrassen te ontdekken hoe beweeglijk en sterk uw voeten zijn! (www.blotevoetenpark.nl)

Wandelen en hardlopen op barefootschoenen vragen een geleidelijke opbouw

Als u nog geen tot weinig wandel of hardloopconditie hebt opgebouwd, begin dan met 5 tot 10 min per wandel of hardloopmoment in de eerste week. Verleng de tijd stapsgewijs, maar blijf luisteren naar uw lichaam.

Als u een geoefende wandelaar of hardloper bent, gebruik dan het barefoot wandelen of hardlopen in het begin als een extra training of als een opwarming. Bouw het geleidelijk op naar een volledige training. De grootste fout is dat u te snel te veel wilt. Begin vooral rustig!

Eventueel kan het handig zijn om een loopcursus te volgen om beter inzicht te krijgen in uw loop- of wandeltechniek. Wij verzorgen met enige regelmaat workshops en trainingen. Hou daarvoor onze facebookpagina in de gaten.

De hardlopers kunnen eventueel onderstaand schema gebruiken als leidraad. Het laat uw lichaam rustig wennen aan Barefoot hardlopen. Afhankelijk van uw loopervaring en conditie kan u meerdere trainingsmomenten nemen per week. Zo behoudt u uw conditie en kracht. Het is aangewezen pas na 12 weken de intensiteit en belasting met 10% per week te verhogen. De volledige overstap naar Barefoot hardlopen kan 4 tot 6 maanden duren. Nogmaals bouw rustig op!

Hardloopschema

Hardlooptechniek

Blessurevrij hardlopen vraagt om aandacht voor het lichaam in beweging. Wij raden aan om een loopclinic te volgen om meer inzicht te krijgen in uw looptechniek. Liefst een clinic die het natuurlijk hardlopen benadrukt. Klik hier voor een aantal barefoot running trainers.

Hieronder al een paar aandachtspunten waar u mee aan de slag kan:

Maak kleine en snel op elkaar volgende passen. Ideaal: 180 passen per minuut.

Overstrek uw voorste been niet bij het landen. Land op een gebogen been en land met uw voet niet voorbij de knie.

Land op een "bijna" platte voet. Het eerste contact met de grond is de bal van de voet. Die vangt de eerste schok op.
Direct daarna komt de hele voet op de grond en werkt mee in de afzet naar de volgende stap.

Gebruik de vering van uw voeten om licht te lopen. Als uw voeten teveel op de grond neer klappen, weet u dat de loopstijl nog niet voldoende verend is. Deze vering kan u goed voelen als u ter plaatse loophopjes maakt. Ontdek de zachte voorvoetlanding met direct daarna het landen van de hiel. Het grondcontact met de hiel is nodig om geen overspannen kuiten te krijgen.

Barefoot running form