• Lorem ipsum

Er zijn meer dan 20 kleine spieren in elke voet. 18 zijn in verbinding met de tenen. Deze spieren ondersteunen de voetboog. Velen blijven “passief” door het dragen van traditionele schoenen. Tijdnes het barefoot wandelen of hardlopen worden deze spieren weer geactiveerd. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures in zowel de voet zelf als in het verdere lichaam. Barefoot wandelen en/of hardlopen kan zelfs uw houding verbeteren. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie voorkomt hart- en vaatziektes en houdt de voeten warm.

Blote voeten

Gemiddeld zetten we per dag tussen de 7000 en 14000 stappen en lopen we 100.000 kilometers in ons hele leven. Belangrijk dus om uw voeten actief te houden!

Voetgerelateerde problemen zijn gestegen ondanks de introductie van de vele High-Tech oplossingen in de atletische en casual schoenen. De reden hiervoor ligt in het feit dat de schoenenindustrie in de verkeerde richting denkt. Het verwijdert zich van wat voor de mens de natuurlijke manier van bewegen is, namelijk blootsvoets lopen!
Het huidige “moderne schoen ontwerp” verandert de anatomie van het lopen, wat resulteert in hogere schokkrachten, onnatuurlijke houdingen, rug-, knie- en gewrichtsklachten en langdurige blessures.

70% van onze herseninformatie om te kunnen bewegen komt voort uit 200.000 zenuwuiteinden die zich bevinden in de zolen van onze voeten. Hoe beter men de grond kan voelen, hoe beter het lichaam beweging beheerst. Blootsvoets lopen geeft ons een sensorische feedback die ons helpt om evenwicht te handhaven. Wanneer dit “sensorisch feedback systeem” wordt bedekt door een dikke opvulling en zich aanpast aan het conventionele schoeisel, ontvangen onze hersenen niet meer de gedetailleerde informatie. De voeten doen dus hun werk het best zonder een enkele schoen. We hebben slechts schoenen nodig als bescherming tegen snijding, schuring, bevriezing en parasieten.

Voor een periode van ongeveer 4 miljoen jaren was het blootsvoets lopen de enige keuze voor de mens. Slechts een dun leren lapje was de enige bescherming voor de voeten. De moderne schoenen zijn pas een paar honderd jaar in gebruik.

Het concept van hardloopschoenen verscheen pas in de 70’er jaren en volgens de recentste studies heeft dit meer kwaad gedaan dan goed. Geen enkele studie steunt het feit dat “high-tech” hardloopschoenen de atleten en wandelaars helpen. De hoge hielen, de onnatuurlijke kussens en het teen-upwards ontwerp in deze schoenen, dwingen de atleten om op een manier te lopen die tegenstrijdig is met hoe Moeder Natuur de mens miljoenen jaren geleden heeft ontworpen. De onnatuurlijke techniek van lopen veroorzaakt blessures. Het blootsvoets lopen, of in barefoot schoenen, is dus een natuurlijke, gezonde manier van lopen.